We Maken Een Enchanted Object

Deze week kregen we de kans om samen te werken met een andere richting van Howest. De twee opties die we kregen waren “Sport en Beweging” en “Industrieel Productontwerp”. Beide opties leken even aantrekkelijk met heel wat interessante projecten dus het was redelijk moeilijk om een top drie op te maken zoals onze leerkrachten gevraagd hadden. Gelukkig werken we in team en na enig overleg bereikten we toch een consensus.

De leerkrachten hadden dan nog een moeilijkere job om de juiste projecten aan de juiste teams toe te kennen. Mijn team kreeg een project van “Industrieel Productontwerp” of kortweg “IPO” toegekend genaamd “Flowergotchi”.

Dit project is een idee van Stijn Van der Heijden, een laatstejaars IPO student. Hij werd geïnspireerd door het “Tamagotchi” speeltje waarin je moet zorgen voor een virtueel huisdier. Het enige verschil is nu dat je moet zorgen voor een plant in plaats van een huisdier en dat je er een smartphone voor kunt gebruiken.

Stijn wil een slimme bloempot maken. Hij wil kunnen strijden met zijn vrienden om te zien wie de groenste vingers heeft. Hij wil ook een tijdslijn bijhouden van het leven van de plant. Hij zou graag notificaties krijgen wanneer de plant dorst heeft bijvoorbeeld. Hij zou het fantastisch vinden om te kunnen zien hoe oud en blij de plant is. Hij zou ook graag hebben dat we allerlei weetjes toevoegen aan de app. Amai, dat is een hele boterham hé?

Laten we naar de praktische kant van de zaak kijken. Hoe weet een smartphone nu of jouw plant blij is of niet? Door sensoren te gebruiken natuurlijk! De plant zal constant gemonitord worden aan de hand van UV sensoren, temperatuursensoren en zelfs een vochtigheidssensor. De gemoedstoestand van de plant zal worden weergegeven op de app en met een RGB ledje. Voor ik nog meer in detail treed, zou het misschien gemakkelijker zijn om een schema te tonen:

Technisch Schema

Zoals je kan zien wordt alle data verwerkt door een Arduino. De Arduino stuurt vervolgens alles door naar een Raspberry Pi die met de Cloud verbonden is. In de Cloud gebeuren allerlei magische toestanden zodat de data mooi kan weergegeven worden op de smartphone. Nu nog hopen dat dit allemaal lukt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *